Specialisaties

Specialisatie

Scroll naar beneden voor informatie over onze specialisaties:

manuele therapie
fysiotherapie bij bekkenbodemproblematiek
sportrevalidatie

Manuele therapie

Voor SOMT is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.

In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut.

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.

Ook tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Voor een behandeling Manuele therapie of meer informatie hierover kunt U in onze praktijk terecht bij onze specialist Manuele therapie: Ad Roovers of op www.nvmt.nl.

Bekijk eventueel eens het filmpje over manuele therapie op: commercial manuele therapie.

 

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblematiek

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen is bedoeld voor mensen met klachten zoals:
– Incontinentie (ongewild verlies van urine en/of ontlasting)
– Niet of moeilijk te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
– Heel vaak plassen of heel vaak aandrang om te plassen
– Niet goed kunnen plassen of uitplassen
– Obstipatie (moeizaam kwijt kunnen van ontlasting)
– De gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
– Pijnklachten, afhankelijk van de oorzaak
– Klachten na operaties in de onderbuik, bijvoorbeeld na prostaatoperaties

Bekkenbodemklachten komen niet alleen voor bij vrouwen, maar ook bij mannen, kinderen en ouderen. Bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het ophouden van urine en ontlasting, bij het plassen, ontlasten, vrijen en het ondersteunen van de buikorganen. De bekkenbodem kan te zwak of te gespannen zijn. Ook als de bekkenbodem niet op de juiste manier of op het juiste moment wordt aangespannen kunnen er problemen ontstaan.

U kunt verwezen worden door huisarts of specialist, maar u kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken. Tijdens de eerste afspraak wordt bekeken of bekkenbodemtherapie ook voor uw klachten een geschikte behandeling is en krijgt u uitgebreide uitleg en informatie.

De therapie die gegeven wordt bestaat uit oefeningen en adviezen. In onze praktijk wordt geen gebruik gemaakt van zogenaamde inwendige behandelmethoden, zoals elektrostimulatie of myofeedback.

Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust aan te spannen en te ontspannen. Afhankelijk van de klachten worden er oefeningen gegeven om de bekkenbodem sterker te maken of juist meer te ontspannen.
U krijgt adviezen over onder andere toiletgedrag.

In onze praktijk wordt bekkenbodemtherapie door Cecile van Delft gegeven. Zij heeft aanvullende opleidingen gevolgd in het behandelen van bekkenbodemproblemen.

Sportrevalidatie

Je vindt hier informatie over wat de fysiotherapeut op gebied van sportrevalidatie voor je kan betekenen. Uiteraard kan hij (of zij) je bijstaan wanneer je een blessure hebt. Maar de revalidatietherapeut adviseert ook over de opbouw van je training, over schoenen en braces of hij helpt je bij de keus van een sport die bij jou past:

Beginnende sporters
Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe.Wellicht herken je dat. Misschien is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesport,
ben je in de loop van de tijd zwaarder geworden of is het vanwege je handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan.

Amateur- en topsport
Veel vrije tijd wordt tegenwoordig aan sportactivteiten besteed en leid bij velen al snel tot een prestatiegericht doel bijv.een hoge competieklasse spelen, een colle in de Zuid-frans Alpen op de fiets beklimmen of een marathon lopen. Hierbij kunnen diverse blessures ontstaan vaak door landurig eenzijdige belasting en/of onvoldoendebelastbaarheid.

Advies en begeleiding

De sportrevalidatietherapeut kan beginnende sporters helpen bij het kiezen van een activiteit die bij je past of ervaren sporters een sport-specifiek trainingsprogrammageven. Hij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en dan speciaal als het gaat om sporten en bewegen en heeft zeker feeling met sport vooral als hij danzelf ook nog een fanatiek sporter is.De revalidatietherapeut kan je ook vertellen wát je kan doen en hóe je het kunt doen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan je er ook bij begeleiden. Hoe gaat dat dan in zijn werk, vraag je je af? Wel, je belt een sportrevalidatietherapeut bij jou in de buurt en maakt een afspraak. Tijdens die afspraak kun je de therapeut vertellen wat je wilt en hij zal je van alles en nog wat vragen over je sportverleden en je gezondheid. Hij zal ook de nodige (sportspecifieke)testen bij je afnemen.
Dergelijke testen maken hem (en jou) duidelijk hoe fit je bent. Ben je niet erg fit, wanhoop dan niet! Je bent immers op het juiste adres om fitter te worden. Want dat is de volgende stap! De sportrevalidatietherapeut begeleidt je hierbij. Dat kan tijdens elke training het geval zijn, of je komt een keer in de week langs om bij te praten en eventueel weer opnieuw een test te doen. Het is prettig te weten dat de therapeut samenwerkt met andere (para)medici in jouw regio.
Mocht je bijvoorbeeld ook naar een diëtist willen, dan stemmen de sportrevalidatietherapeut en de diëtist hun begeleiding op elkaar af.

Voor vragen of om u aan te melden voor sportrevalidatie kunt u terecht bij Pascal d’Hondt en Ad Roovers.