Phystrac (behandeling Carpaal tunnel syndroom)

Wie kent er niet iemand met Carpaal Tunnel Syndroom? Er is ook in Zeeuws- Vlaanderen een alternatief voor operatieve behandeling van deze aandoening: Phystrac.

Carpaal tunnel syndroom (CTS)
CTS is een aandoening waarbij de medianus zenuw knel komt te zitten in de polstunnel. De aandoening komt vaak voor. Wel 10 tot 15% van de volwassen bevolking heeft er last van. CTS kan vervelende klachten geven zoals: Nachtelijke pijn en tintelingen in de hand, met name in de duim, wijs- en middelvinger, met in een later stadium krachts – en gevoelsverlies in de hand. De klachten kunnen uitstralen in de gehele arm. Vaak zie je de klachten aan beide handen tegelijk voorkomen. Het komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Oorzaken voor deze aandoening zijn meestal een ongunstige werkhouding of zwelling in de pols (denk aan een trauma, ontsteking bij reuma/ artrose of bij zwangerschap).

De aandoening geneest vaak niet vanzelf. De mogelijke therapieën tot nu toe zijn nachtspalk en injectie met cortisosteroid. Als dit niet helpt volgt meestal een operatie. Hierbij wordt meer ruimte in de pols gemaakt. Ondanks de goede resultaten bij operatie, kunnen mensen een tijdje hierna niet werken en er bestaat altijd (geringe) kans op complicaties. Regelmatig komen de klachten na verloop van tijd ook terug.

Phystrac
Er is al een aantal jaren in Nederland een apparaat op de markt, speciaal ontwikkeld voor behandeling van CTS. Er zijn inmiddels in Nederland meer dan 70 locaties waar met dit apparaat succesvol wordt gewerkt. Vanaf 1 november 2012 is ook behandeling in Zeeuws- Vlaanderen mogelijk.

Werking
Het is een apparaat waarbij een herhaalde tractie op de onderarm wordt uitgevoerd. Hierdoor worden structuren, spieren en ligamenten, welke betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten bij CTS, ontspannen. Daardoor ontstaat minder druk op structuren in de polstunnel en vermindert het inklemmen van de medianus zenuw.

De behandeling is over het algemeen eenvoudig toe te passen en is pijnloos. Bij 70 procent van de mensen welke met het Phystrac apparaat zijn behandeld, treedt verbetering van klachten op. Hoe sneller behandeld kan worden, hoe sneller en beter het resultaat!

Uit onderzoek blijkt dat 2 jaar na eindigen van de Phystrac behandeling de meeste mensen nog tevreden zijn.

Voordelen
-Voorkomt vaak een operatie.
-Door kunnen blijven werken tijdens de behandelserie, geen arbeidsverlies.
-Kortdurende behandeling van 15 minuten per sessie.
-Vaak na enkele behandelingen al resultaat merkbaar
-Eindresultaat na gemiddeld 12 behandelingen bereikt.
-Pijnloze behandeling.
-Geen bijwerkingen.

Direct toegankelijk
U kunt, zowel als inwoner van Nederland als België, zonder verwijzing van een arts contact opnemen met Malnova Banejo voor informatie over de voorwaarden, de kosten en behandelingsmogelijkheid met Phystrac.

Voor vragen kunt u terecht bij onze specialist in Phystracbehandeling: Dominique Apers. Meer informatie over phystrac of het carpaal tunnel syndroom kunt u vinden op www.phystrac.com

phystrac-patient

1